
Nu het Coronavirus de arbeidsmarkt op haar grondvesten doet trillen en er in recordtempo grote aantallen mensen beschikbaar komen op de arbeidsmarkt, geef ik – als boodschapper (verklikker, beweren sommigen) vanuit het parallel universum dat recruitment heet – graag een aantal tips mee aan jou als werkzoekende professional. Tips die extra waardevol kunnen zijn wanneer je via een recruitmentbureau jouw nieuwe baan of interim opdracht hoopt binnen te slepen.
Vacatures en interim-opdrachten: zijn ze echt?
Recruiters zijn voorspelbare denkers. Nu er voor het eerst in tijden weer professionals beschikbaar zijn, zien recruitment- en werving- en selectiebureaus hun kans schoon om met minimale inspanning jouw cv binnen te hengelen. 4 weken geleden moesten daarvoor hele job marketing campagnes, talent sourcing plannen en employer branding strategieën voor worden opgetuigd, nu zie ik het volgende gebeuren:
Recruitment- en werving- en selectiebureaus publiceren oude, reeds ingevulde vacatures of interim-opdrachten als nieuwe, vacante posities. Functies dus, die in werkelijkheid helemaal niet vacant zijn.
In onze wereld heet dat ‘het opbouwen van talent pools’ (de uitspraak van vakgenoten dat nu de tijd is om als recruiter aan de relatie met kandidaten te werken – hoezo, eerst niet dan?! – komt me onderhand de strot uit), maar in wezen is het recruiters er primair om te doen jouw gegevens in hun kaartenbak te kunnen opslaan, in afwachting van betere tijden.
Nu is daar op zichzelf niet zoveel mis mee, maar ben er dan transparant over, denk ik dan. Maar je weet het, transparantie en de recruitmentbranche… ’t Is en blijft een lastig huwelijk.
Side note: gelukkig is er een recruitercode in de maak, een soort bankierseed maar dan voor recruiters dus.
Tip: check alvorens je solliciteert of de rol BESTAAT en of deze NU vacant is
Owja, ik zou nog iets komen brengen. Dus hier de tip voor jou als werkzoekende: voordat je tijd steekt in het actualiseren van jouw cv en het schrijven van een motivatiebrief, raad ik je aan te inventariseren of de rol waarop je via een werving- en selectiebureau wil reageren daadwerkelijk vacant is.
Vraag de recruiter dus of de functie nu speelt en daadwerkelijk vacant is of dat ze jouw cv graag in de lade hebben, mocht er in de toekomst ‘een vergelijkbare functie vrijkomen’. Let op die laatste zin, da’s een klassieke in ons vak, dan weet je dat ze pools aan het bouwen (lees: cv’s aan het hamsteren) zijn.
Nogmaals: legitiem doel en misschien kan het helemaal geen kwaad jouw cv bij een recruitmentbureau neer te leggen, maar kies dan de betere clubs uit.
Andere checkpoints waarmee je de betere bureaus van de cv-schuivers onderscheidt.
Daarom volgt hier een aantal andere tips om, voorafgaand aan een sollicitatie bij een werving- en selectiebureau, de professionaliteit van het bureau in kaart te brengen:
(1) Eerst de meest eenvoudige check. Let er op hoe het woord ‘cv’ wordt geschreven. Jezelf typeren als ‘door de wol geverfde recruitmentspecialist met meer dan 20 jaar diepgaande sectorkennis en autoriteit op het gebied van arbeidsbemiddeling’… en dan cv verkeerd schrijven. Come on, take no crap!
(2) Wordt er om jouw cv gevraagd, maar kan de recruiter ‘vanwege vertrouwelijkheid’ niet vertellen wie de opdrachtgever is, ga dan niet akkoord. Jouw cv en jouw persoonsgegevens zijn van jou. Wees selectief bij het delen van die gegevens. En doe dat zeker niet in ruil voor een anonieme (en mogelijk fictieve) vacature. Een bureau dat jouw gegevens waard is, moet dat vertrouwen kunnen waarmaken. Openheid over de opdrachtgever is de eerste stap.
(3) Is de vacature of opdracht daadwerkelijk vacant en is de recruiter transparant over de opdrachtgever? Dan wordt het tijd om de recruiter aan het werk te zetten. Vraag de recruitment consultant eerst wat zijn of haar relatie is met deze opdrachtgever. Kent de consultant de klant? Hoe lang werken beide partijen al met elkaar samen? Weet de consultant wie jouw nieuwe collega’s zijn? Wat zijn de vakinhoudelijke uitdagingen van de functie? Bij een loondienstverband: hoe ziet het arbeidsvoorwaardenpakket eruit? Bij een freelance opdracht: is er ruimte om te onderhandelen over het uurtarief? Vraag door om inzicht te krijgen in de relatie tussen het bureau en haar klant; het is namelijk een goede indicator hoe reëel de kans is dat men jou bij de opdrachtgever aan tafel krijgt.
(4) Als de recruiter aangeeft jou te willen voorstellen bij zijn of haar klant, vraag dan wanneer en hoe hij of zij dit doet. Is dat enkel het versturen van een cv, aangevuld met praktische info of vindt er daarbij nog een meer inhoudelijke onderbouwing plaats? Het beste vraag je de recruiter hoe hij of zij jouw toegevoegde waarde voor de opdrachtgever onder woorden zou brengen. Zoals ik zei, zet ze aan het werk, die consultants – ze hebben tijd zat nu. Dan weet je bovendien meteen of jouw cv goed geïnterpreteerd wordt en check je op een diplomatieke wijze het niveau van jouw contactpersoon.
(5) Vraag de recruiter ook hoe de procedure eruit ziet. Concrete vragen kunnen zijn: hoeveel andere werving- en selectiebureaus, detacheerders en intermediairs zoeken mee voor deze rol? Hoeveel sollicitanten gaan er naar verwachting gesproken worden? Wanneer staan deze gesprekken gepland? Wie zijn er bij die gesprekken aanwezig? Kan ik afspraken met jou als recruiter maken over een tijdige en zinnige terugkoppeling? (De recruitment consultant begint te zweten, het begint ergens op te lijken. Good job! 😅)
(6) Vraag de recruiter tenslotte hoe hij of zij aankijkt tegen de rol van het eigen bureau tijdens de fase van onderhandeling. Relevant, want nu jouw concurrentie als werkzoekende groter is dan voorheen, zitten opdrachtgevers weer wat zekerder op hun stoel. De vertrouwde plek van de werkgever als bovenliggende partij. En man, wat hebben ze dit gemist! Eindelijk valt er weer wat te kiezen en schikt de sollicitant zich weer in zijn rol als onderliggende partij – ik schreef het al eerder: die recruitercode komt op het juiste moment. Hoe dan ook, voel het werving- en selectiebureau goed aan de tand in hoeverre ook jij (naast die opdrachtgever) door hun als klant wordt beschouwd en hoe zwaar jouw belangen voor hen wegen.
Zo, dat waren ze! Owja, voordat ik het vergeet. Naast die recruitercode die eraan komt, is er nog meer goed nieuws. Binnenkort opent het eerste bureau haar deuren waarbij niet de opdrachtgever, maar jij als kandidaat de belangrijkste klant bent. Candidate first, maar dan echt. Later meer…
Cheers & stay safe,
Jurriaan
Freelance recruiter & talent sourcer
Founder Mondo-R: zaakwaarnemer van hbo- en wo-professionals
https://www.linkedin.com/in/jurriaanpennartz-interim-recruitment/
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail