
Wie op Google ‘solliciteren uitbesteden’ invoert, komt al gauw uit bij een artikel over een bedrijfje dat cv’s pimpt. Een artikel uit 2012. En dat is veelzeggend. Tegenwoordig zijn er betere manieren om als hoger opgeleide het zoeken naar vacatures en het solliciteren op een baan uit te besteden. En dat heeft niets te maken met het opleuken van jouw cv…
Solliciteren: a hell a of job
Als hoger opgeleide professional ben je doorgaans prima in staat om op eigen kracht jouw volgende carrièrestap te zetten. Toch is het vinden van en solliciteren op passende vacatures a hell of a job. De arbeidsmarkt heeft meer weg van een parallel universum dan van een inzichtelijk aanbod: door de komst van het internet is het een ondoordringbare jungle van doorverwijzingen, spookvacatures met als doel om cv’s binnen te halen en multipliers die van één vacature meerdere varianten maken en deze kriskras over het web verplaatsen. Vind daar je weg maar eens. Zelfs onder geoefende zoekers, zo stond laatst geschreven, vindt slechts een derde van de voor hen relevante vacatures. Ze zitten op verkeerde sites, gebruiken suboptimale zoekwoorden in verkeerde geografische gebieden.
Ook de op keyword-matching gebaseerde vacature-alerts van Indeed en LinkedIn zijn niet bepaald beehulpzaam. Persoonlijk voorbeeld: op de zoekterm ‘ corporate recruiter‘ krijg ikzelf elke week vacatures voor Machine-operator, Gynaecoloog of Call Center Medewerker (“wil je meer weten over de functie van machine-operator / gynaecoloog / call center medewerker), neem dan contact op met onze corporate recruiter“). Dat zijn dan de marktleiders in vacature-land. Tjongejonge.
Wist je dat er een bureau is, een soort ehm… personal jobhunter die je met slimme tooling een volledig, actueel en echt passend baanaanbod kan laten zien? Maar eerst verder lezen!
Wat vertelt die vacaturetekst nu over die baan?
Een uitdagende functie, een ‘opdrachtgever in de regio Tilburg’, een marktconform salaris of volop doorgroeimogelijkheden? Jaja. Ook als je er uiteindelijk wel in bent geslaagd om op het oog passende vacatures te hebben gevonden, word je er niet veel wijzer op. Uit het gros van de vacatures valt weinig zinnigs af te leiden. De teksten lijken allemaal gruwelijk veel op elkaar. Hoe achterhaal je nu hoe een functie, opdracht of organisatie echt in elkaar steekt? Tja, ‘voor meer informatie kun je contact opnemen’, maar als je dat voor vijf vacatures gaat doen, ben je daar minimaal een halve dag aan kwijt. Dan maar meteen solliciteren? En pas daarna zien wat de baan exact inhoudt? Ach ja, waarom ook niet. Het kan tegenwoordig met een klik op de knop, dus hoppakee – versturen dat cv. (Om met hetzelfde gemak 4 weken later afgewezen te worden: “we hebben ervoor gekozen de procedure voort te zetten met kandidaten die beter aansloten op het blablabla…“).
Wist je dat dit bureau op jouw verzoek interessante vacatures ‘checkt’? Zij bellen dan de betreffende vacaturehouder of recruiter op en onderwerpen hen aan een vragenvuur. Zo achterhalen ze wat er wordt bedoeld met ‘vrijheid en verantwoordelijkheid’, wie jouw collega’s zijn, waar de functie-inhoudelijke uitdagingen liggen en wat dat marktconform salaris inhoudt. Op die manier weet je waarop je solliciteert en kun je jouw sollicitatie hierop afstemmen. Later meer, lees gauw verder!
En dan: in wat voor sollicitatieprocedure kom jij terecht?
Je hebt op basis van de extra ingewonnen informatie een haarscherpe brief geschreven en jouw cv op kleine punten aangepast. En dat heeft resultaat. Je bent officially sollicitant in een procedure, well done! Maar ook dan blijft het opletten. Ben je onderdeel van een kwalitatief hoogstaand proces? Wie zijn de beslissers? Is duidelijk hoe lang het allemaal gaat duren, wie je nog te spreken krijgt en van welke factoren het afhangt of je een aanbod gaat krijgen? Zelfs bij professionele bedrijven en organisaties komt het voor: geen terugkoppeling krijgen na een kennismaking, een tweede gesprek dat telkens wordt uitgesteld, een plotse verandering van de functie-eisen, een interne kandidaat die voorrang krijgt… En wat doe je dan? Met een kritische opstelling gooi je al snel je eigen glazen in.
Dat bureau waar ik het over had… Dat fungeert als een soort zaakwaarnemer van jou als sollicitant. Wanneer het nodig is, bijvoorbeeld bij vertraging, ondoorzichtige besluitvorming of een plotse verandering van functie-eisen, sturen ze op diplomatieke, maar doortastende wijze aan op een soepel en transparant proces. Hierdoor voorkom je dat je jouw eigen rol als sollicitant ondermijnt en behoud je focus op het volgende gesprek. Wacht, ik word gebeld. Lees ff verder.
Voldoet het contractaanbod aan jouw verwachtingen?
Mooi, je krijgt een aanbod. Almost there dus! Maar dan: “een bruto maandsalaris van € 3.750,- op fulltime basis“? Hoe kan dat? Je had toch duidelijk aangegeven dat deze stap voor jou alleen interessant zou zijn wanneer je er in salaris flink op vooruit zou gaan? Of ze bieden het door jou voorgestelde uurtarief, maar verkorten de duur van de freelance opdracht of stellen een andere opzegtermijn voor… Hoe soepel de sollicitatieprocedure ook verliep, hoezeer ook er een klik was met jouw toekomstige collega’s of leidinggevende… it ain’t over till the fat lady sings.
Ben ik weer. Dat bureau benchmarkt op jouw verzoek salaris, tarief en voorwaarden. Hiermee word je in staat gesteld om jouw wensen op dit vlak te onderbouwen richting de werkgever of opdrachtgever… of weet je juist dat je beter genoegen kan nemen met het aanbod zoals het er ligt. Ook helpen ze je om jouw wensen rondom thuiswerken, verlof en doorgroei- of opleidingsmogelijkheden contractueel vast te laten leggen.
Een sparringpartner tijdens de fase van onboarding
Gefeliciteerd met jouw nieuwe baan of opdracht, te gek! Een bos bloemen komt jouw kant op. Mocht je daar behoefte aan hebben, dan kun je gedurende de eerste periode bij jouw nieuwe werkgever of opdrachtgever (de fase van onboarding) een beroep op ons blijven doen. Het kan namelijk best even wennen zijn om je weg te vinden in een nog onbekende omgeving. Als je daar hulp of advies bij nodig hebt, weet je ons te vinden. We keep in touch.
We? Oh, sorry! We hadden ons nog niet voorgesteld. Wij zijn Mondo-R: een bureau voor de moderne, hoger opgeleide professional die op zoek is naar een nieuwe baan of interim opdracht. En inderdaad, we fungeren als een soort zaakwaarnemer van de werkzoekende professional. Waarom we dat doen? Omdat we vinden dat het de hoogste tijd wordt dat recruiters en werving- en selectiebureaus voor de kandidaat gaan werken in plaats van voor de werkgever. Mondo-R is zo’n bureau. Wij bemiddelen niet, maar fungeren als vertegenwoordiger van de moderne, hbo- of wo-opgeleide (zelfstandig) professional. Een recruitmentbureau met een uitgesproken keuze voor de kandidaat als klant.
Mondo-R maakt weloverwogen keuze voor de professional als klant in plaats van de inhurende organisatie. Jouw eisen, wensen en ambities zijn leidend, niet die van aspirant-werkgevers.
Wanneer maken we kennis?
Ga naar Mondo-R.nl en ontdekt waarom Mondo-R geen traditioneel recruitmentbureau is en waarom juist dat in jouw voordeel werkt.
Cheers,
Jurriaan
Freelance recruiter
Founder Mondo-R
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail